Det är så mycket natur häromkring

I helgen fortsatte våren att explodera runt omkring. Helt plötsligt var smultronen i full blom. Jag behöver inte oroa mig för att inte ha någon förgätmigej, det finns lite överallt på tomten. Vitsipporna har blommat ut, tillsammans med påskliljorna och svalörten. Gullvivorna är i full gång men kommer nog snart vara överblommade de med. Körsbärsblommorna har slagit ut idag och vintegrönans små blå blommor kikar fortfarande fram i hagtornshäcken. Pingstliljorna verkar storkna i värmen, de ligger utspillda över marken trots att de inte ens slagit ut än. Vinbär, krusbär, äppelträd och blåbär blommar. Det är bara hallonen som inte slagit ut än.
Det växer druvfläder överallt...trist att den är giftig, den är ju rätt fin. På tal om fläder gjorde jag en trevlig upptäckt i söndags; jag skulle flytta en buske som är rätt fin, från framsidan där den stått alldeles intill glasverandan, till den kala fläcken där stapeln med halvrisiga bräder från gamla dasset låg. Har funderat över vad det var för något och försökte googla på buske med grönvita blad, osv, utan att hitta rätt. Till slut tänkte jag att det ser ju ut som en fläder, och den har brokiga blad, jag söker på brokbladig fläder! Och vips hittade jag rätt, det är alltså en fläder. Mycket trevligt. Den har en enda liten knopp...hoppas att den gillar sin nya plats och får fler blommor nästa år!
Jag har planterat annat också. I en hink har spenaten redan börjat gro, den har kommit upp en hel centimeter under dagen idag. Av gamla brännhögen har det blivit ett mini-trädgårdsland. Där skall förhoppningsvis växa rödbetor och zucchini vad det lider. Om inte sniglar och rådjur hinner äta upp skotten förstås. Mellan vinbärsbuskarna bakom landet står ett nyplanterat körsbärsträd, äntligen!
Så alla djur... Paddor, grodor, skogsödlor, kopparödlor och en huggorm finns inne på tomten. Grodyngel i dammen på andra sidan vägen. Rådjuren brölar i skogen. Jag har hört minst en uggla en eftermiddag, kanske två. Gök, duva och rovfåglar ger läten ifrån sig titt som tätt. Hackspetten gör sitt bästa för att äta upp ALLA talgbollar, inga småfåglar har en chans. När jag stod och diskade häromdagen knackade det på fönsterrutan och jag tittade ut. Där satt en pilfink och tittade på mig, den lade huvudet på sned, sen flög den över till den tomma fågelmataren och satte sig och tittade på den. Sen tittade den på mig igen, och såg lite uppfordrande ut. I går kväll rundade jag av med att få syn på en fladdermus som cirklade över gården i skymningen. 
 
Visa fler inlägg