Gott ny Gotlandsstake!

Gott nytt år!
Hoppas att nyårsafton varit trevlig. Jag firade tillsamans med grannar på eftermiddagen, utomhus såklart. Kvällen inledde jag med att göra färdig en Gotlandsstake som jag började klä om för en vecka sedan. Jag har två stycken femarmade stakar. Den till vänster ropade jag in på auktion i Vänersborg för några år sedan. Alldeles efter det fick jag en stake till av min pappas kusin. Det är den till höger, som ser lite rufsig ut. 
Här är det omvänt, den till vänster är den rufsiga som ska kläs om. Vi kallar den Elsas stake, eftersom pappas kusin heter Elsa :) Notera skillnaden i färgen på guldpappret. Och att den högra har mer "rufs", "krus" eller "fluff", runt foten. Jag vet inte vad det heter, vi kan väl kalla de för krus?! Den högra, som jag köpt på auktion, är nog äldre än Elsas, den är i fint skick. Lite maläten, men varken hoptrykt eller alltför dammig.
De två stakarna är klädda lite olika, den här gamla har mer krus än Elsas. Kruset är dessutom kortare, jag tror att den är klädd med 10 cm breda remsor = 5 cm långt krus.
Elsas är klädd med 15 cm breda remsor, med andra ord 7,5 cm långt krus.
Kicia hjälper gärna till, som vanligt. 
Det blir mycket papperskrus :). Här är allt papper avplockat, och konstruktionen av ljusstaken är synlig. Foten är gjord av en spånskiva, armarna av trä, och ljushållarna av VP-rör (hård plastslang till elinstallation). 
Påklädningen kan börja. Först täcks ljushållarna med guldpapper.
Sen tog det stopp. Det tar inte en hel vecka att klä om en sån här ljusstake. Men jag var inte nöjd med det vita pappret som var i det färdiga omklädningskitet som var inköpt tilll detta ändamål. Det var vanligt skrivar- eller tecknings-papper. Det är för tjockt och "fjädrar" inte tillbaka som det skall efter klippningen. Så jag beställde nytt papper, vanligt vitt glanspapper, och fick vänta på det några dagar, men hann ändå få det innan nyår! Här syns skillnaden mellan två klippta remsor, skrivarpapper till vänster och glanspapper till höger. 
Guldpappret är nästan ännu tunnare än glanspapper, mer som presentpapper. Det funkar perfekt, precis som det skall vara. Jag valde att göra 10 cm breda remsor, tänker att de kanske håller formen bättre?!
Remsorna klipps dubbelvikta med avigsidan ut, sen vänds de tillbaka och klistras samman. Här ligger färdiga remsor och torkar.
Så här ser kruset ut i närbild :) En 19 cm lång remsa av guldpapper verkar lagom, 19 cm är en tredejedel av guldpapper-remsans hela längd. 
När kruset är klart skall stommen kläs med strimlor av guldpapper. Det var nästan svårare än att klä med krus, det hamnade klister överallt och blev lätt rynkigt. 
Men det var bara att fortsätta. Jag tycket att det blev lite snålt med vitt krus, men var tvungen att spara en remsa till de tre små krusen som skall sitta på förgreningarna i staken. När jag var klar hittade jag tre remsor vitt papper som hamnat under en påse när jag packade undan, så jag hade kunna få mer vitt krus om jag velat. Jag köpte ett paket med fem ark, det räcker alltså precis till en femarmad stake, bra att vet nästa gång.
Två centimeter breda remsor färdiga för klädning. Jag skär alla remsor, det enda jag klipper är kruset. 
Sammanfogningarna täcks först med en kvadrat (3x3 cm)
Sedan ett varv krus, både vitt och guld, runt sammanfogningarna, plus lite mer nere vid fotens infästning. Samma längd som guldkruset i toppen = 19 cm.
 
Till det vita kruset i mitten har jag använt en hel remsa (51 cm), till de vid sidan av en och en halv remsa, och till de yttersta har jag använt tre remsor. Foten slås in i guldpapper som ett litet paket.
Färdigt! Hyfsat nöjd. Funderar nu på vad jag annars skulle kunna "krusa". Ljuskronan av bambu kanske... 
Väntar med invigning till en annan dag. 
Igen, GOTT NYTT ÅR!!
 
0 kommentarer publicerat i Allmänt
Taggar: Gotlandsstake, Lersäter, Pappslöjd, jul, vinter